מחב”א מפעילה ומתחזקת את הרשת הלאומית למחקר ולחינוך (NREN) של ישראל, הנקראת ILAN.
שירותי רשת כוללים:
- גישה בין המוסדות האקדמיים ומוסדות המחקר של ישראל, לבין רשתות המחקר הבינלאומיות והכלל-עולמיות. הרשת פועלת בקישור של 100 ג’יגה סיביות/שנייה. גישה מהירה זו מבוצעת דרך רשת ארגון
GÉANT האירופאי. נהלי שימוש ברשת - גישה מהירה לכל ספקי אינטרנט ישראלי אחר דרך חיבור ל- IIX הישראלי
- ניהול הרשת – באמצעות מרכז הניהול ובקרת הרשת (NOC) – כולל סטטיסטיקות שימוש
- שירותי תקשורת מתקדמים
- eduroam – תשתית נדידהeduroam המאפשרת למשמשים להתחבר לרשת אלחוטית בכל מוסד אקדמי בעולם, בעל חיבור ל-eduroam. החיבור נעשה באותו אישור לחיבור (לדוגמה, שם משתמש וסיסמה) של מוסד הבית שלהם.
- eduGAIN – ה-Identity Federation של מחב”א הינו האוניברסיטאות בישראל אשר הגיעו להסכם על הליך סטנדרטי של שיתוף מידע על משתמשים ומשאבים בכדי לאפשר למשתמשים גישה לאותם משאבים ושירותים. השירות מנוהלת בידי מחב”א ומהווה חלק מ-eduGAIN, השותפות הפן-אירופית בין הפדרציות של GÉANT.
- בדיקת מהירות
- גישה לשרת ה NTP (פרוטוקול זמן רשת) המוזן משעון אטומי, ומופעל על ידי האוניברסיטה העברית בירושלים
- גישה למערכות תפוצת דואר כגון MAILMAN או LISTSERV המספקת שירותים לצוות האקדמי, המנהלתי והטכני של האוניברסיטאות.
- הנפקת תעודה אלקטרונית (אישור דיגיטלי או certificate) – מחב”א מספקת את שירות הנפקת תעודה אלקטרונית בהיותה חברה בשירות הסרטיפיקטים של GEANT, אשר מעניק הנחה מיוחדת לקהילה האקדמית. למידה נוסף, אנא צרו קשר אם אחד מנציגי הסרטפיקטים במוסדך.
טופולוגיה
רשת ILAN מבוססת על רשת כוכב כפול ייחודית בעלת שמונה צמתים. החיבור של שני POPs אלו (האחד ממוקם באוניברסיטת תל-אביב, והשני באתר ניטרלי סמוך המכונה Med-1) הוא קישור סיב אפל, הפועל במהירות של 20 ג'יגה-סיביות/שנייה. כל אחת משמונה האוניברסיטאות של ישראל מתחברת לשני POPs אלו בקישורי 10-20 ג'יגה-סיביות/שנייה ו 1-2 ג'יגה-סיביות/שנייה , המסופקים על ידי ספקי טלקומוניקציה מסחריים שונים. המעבר האוטומטי לגיבוי בעת כשל של קישורים אלו מטופל על ידי פרוטוקול הניתוב OSPF.
התקשורת הבינלאומית מסופקת לחברים דרך שני קישורי 40 ג'יגה-סיביות/שנייה, שמסתיים בפרנקפורט ובלונדון. הקישורים האלה מחברים את מחב"א לרשת GÉANT באירופה, ודרכה לרשת המחקר האמריקנית – אינטרנט2
היסטוריה
תשתית הטלקומוניקציה של מחב"א נוצרה בשנת 1984 עם קו קדם-אינטרנט בינלאומי של 9.6 קילו-בתים/שנייה לרשת ה-EARN האירופית. בשנת 1990, החל לפעול קו האינטרנט הבינלאומי הראשון מישראל לארה"ב בקצב של 64 קילו‑בתים/שנייה.
במשך שלוש שנים (1994-1996), הפעילה מחב"א צומת מרכזי לחיבורי אינטרנט עבור חברות היי-טק בישראל, וכן עבור ספקי טלקומוניקציה שונים (לפני קיומו של הצומת המרכזי של אגודת האינטרנט הישראלית, המכונה IIX). בשנת 1997, הועברה האחריות על מחלף האינטרנט הישראלי (IIX) אל איגוד האינטרנט הישראלי (ISOC-IL), ובשנת 1999 חוברה מחב"א לרשת אינטרנט-2 בארה"ב ולרשת המחקר האירופית GÉANT.
מחב"א היתה הארגון הראשון שסיפק שירותי IPv6 בישראל, החל ממאי 2003, כדי לקשר את המוסדות האקדמיים ואת מוסדות המחקר של ישראל לרשתות מחקר בינלאומיות הפועלות ברחבי העולם.